A+ R A-

Kuchnia roślinna

Kolejne szkolenie już za nami. Tym razem w ramach projektu "Nowe szanse na rynku pracy dla uczniów ZSZBP" uczniowi szkolili się z kuchni roślinnej. W ramach zajęć młodzież doskonaliła umiejętności z zakresu przyrządzania różnych potraw z warzyw. Po czujnym okiem kucharza, prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Robert Szulborski przygotowali burgera, gołąbki, pierogi ruskie i inne. Były to bardzo ciekawe zajęcia i smaczne.

AKCJA - AFIRMACJA

Na lustrach, w toaletach damskich i męskich uczniowie wraz z nauczycielami zamieścili krótkie sentencje, które maja na celu wzmocnienie wiary w siebie i poprawę samooceny.Dlaczego akurat w takim miejscu?Ponieważ przebywacie tam często, sami lub w towarzystwie.  Przeglądacie się w lustrze. Robicie sobie zdjęcia. Rozmawiacie. Afirmowanie uczy nas jak pozytywnie podchodzić do życia, zmieniając w ten sposób swoje typowe, często negatywne myślenie o sobie i innych.
To takie proste! Czytać, a potem mówić te słowa. Powtarzać, patrząc na siebie i innych ludzi. Poczujcie siłę afirmacji i empatii! To działa 🤩Jeśli masz ochotę przysłać nam swoje zdjęcie to z chęcią je opublikujemy. Zapraszamy Cię do wspólnego działania!
Czekamy do końca tego tygodnia!Działanie jest realizowane w ramach Projektu Emp@tyczna Klasa. Obecnie spełniamy Misję Październikową - Tydzień Empatii.Pozdrawiamy serdecznie.Realizatorzy Projektu Emp@tyczna Klasa na terenie ZSZ z BP w Piszu
Informacji udziela i przyjmuje zdjęcia : Ewelina Waszkiewicz, sala 209

Niespodzianka

Dziś klasa 1Ż wraz z rodzicami postanowiła uczcić Dzień Nauczyciela słodkim poczęstunkiem dla kadry pedagogicznej, oraz cudownymi życzeniami. W imieniu Zespołu serdecznie dziękujemy za słodką niespodziankę.

Woda, joga i pogoda

Gdy wydawałoby się, że słońce skróciło już zasieg swoich promieni my uznaliśmy ten czas za świetną okazję, by poprosić je, aby z nami jeszcze przez chwilę zostało. Piątek 6 października 2023 r. okazał się ostatnim tak pięknie słonecznym dniem przed nadchodzącym zimnem. Właśnie wtedy wybraliśmy się na bardzo bliską, lecz jakże owocną w miłe przeżycia wycieczkę do Powiatowego Międzyszkolnego Ośrodka Sportu w Piszu.
Tu spotkanie zaczęliśmy od wycieczki na rowerach wodnych rzeką Pisą do jej połączenia z jeziorem Roś.Rowery musieliśmy sami przygotować do skorzystania i je zwodować. Męska część klasy spisała się na medal. To dla nich też było jak lekcja. My, jak na kobiety przystało, w tym czasie zajęlyśmy się zaparzeniem ciepłej herbaty i organizacją posiłku przy ognisku, aby po powrocie z "rowerowego spaceru" wszystko było już gotowe.
Na chętnych czekała też "uczta dla ciała i ducha""- zajęcia jogi dla młodzieży. Choć było to dla nich zupełnie nowe doświadczenie mówili, że czują się po nich tak jakoś lekko.
Potem wspólne ognisko z kiełbaskami, żarty przy grze w boccie.
Cieszę się, że młodzi chcą doświadczać, otworzyć się, poznawać siebie i drugiego człowieka, usiąść w jednym kręgu i choć przez chwilę zaakceptować siebie w pełni. To dobry znak, choć droga jest długa, jakże wyboista i kręta. Moi wychowankowie już na nią weszli i jeśli mi pozwolą będę im towarzyszyć i ich wspierać.
Dziękuję Wam - moi uczniowie, że tak nam było dane spędzić razem ten dzień. Oby ich było więcej 
Dyrektorowi PMOS Pisz dziękuję za użyczenie nam rowerów wodnych, miejsca na ognisko oraz pomieszczenia do przeprowadzenia zajęć jogi. Jarkowi Janułajtysowi dziękuję za pomoc przy opiece nad uczniami oraz upamiętnienie tych miłych chwil na zdjęciach.
PS. Już za chwilę wejdziemy również razem w realizację dwóch projektów "Emp@tyczna Klasa" oraz "Dobry start", które mam nadzieję jeszcze bardziej zbliżą nas do siebie samych i drugiego człowieka .
Wychowawca klasy już III HS
Ewelina Waszkiewicz
 

 

Nowe umiejętności

W dniach 11 - 15 października 2023 grupa uczniów z klas  3Ż, 2Ż i 2H wzięła udział w szkoleniu: barista w ramach projektu "Nowe szanse na rynku pracy dla uczniów ZSZzBP. Uczestnicy szkolenia uczyli się czyszczenia ekspresu, regulacji młynka, poznawali receptury sporządzania napojów kawowych, parzyli wyborne espresso, spieniali mleko, tworzyli wzorki oraz przygotowywali między innymi caffe creme, cappuccino, caffe latte, latte macchiato.