Technik hotelarstwa
- Kategoria: Kierunki kształcenia
Technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich;
rezerwowania usług hotelarskich;
wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
5 lat.
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Odbędziesz łącznie 8 tygodniową praktykę zawodową
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Technik hotelarstwa
Świadectwo uzyskania kwalifikacji zawodowych 2 szt. (po 1 sztuce dla każdej kwalifikacji)
Dyplom uzyskania kwalifikacji w zawodzie (po zdaniu 2 egzaminów kwalifikacyjnych i ukończeniu szkoły)
Świadectwo maturalne po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego
Osiągnięte w procesie kształcenia kwalifikacje zawodowe, umożliwią absolwentowi prowadzenie działalności gospodarczej oraz podejmowanie pracy między innymi w:
zakładach hotelarskich,
ośrodkach wypoczynkowych,
zakładach uzdrowiskowych,
pensjonatach,
organach administracji samorządowej zajmującymi się usługami hotelarskimi,
Technik hotelarstwa znajdzie zatrudnienie jako:
recepcjonista
kelner
barman
pracownik służby pięter
pracownik służby parterowej
organizator usług cateringowych
pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej
pracownik stowarzyszeń i organizacji