Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Kategoria: Kierunki kształcenia
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywania;
sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
planowania i oceny żywieniowej;
organizowania produkcji gastronomicznej
planowania i realizacji usług gastronomicznych.
5 lat.
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych;
Odbędziesz łącznie 8 tygodniową praktykę zawodową w wybranym obiekcie noclegowym.
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Świadectwo uzyskania kwalifikacji zawodowych 2 szt. (po 1 sztuce dla każdej kwalifikacji)
Dyplom uzyskania kwalifikacji w zawodzie (po zdaniu 2 egzaminów kwalifikacyjnych i ukończeniu szkoły)
Świadectwo maturalne po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego
Osiągnięte w procesie kształcenia kwalifikacje zawodowe, umożliwią absolwentowi prowadzenie działalności gospodarczej oraz podejmowanie pracy między innymi w:
zakładach żywienia zbiorowego np. stołówki, restauracje, bary itd.,
instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia,
organizacjach konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnieniem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach, w których prowadzone jest zbiorowe żywienie
absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki itd.
Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie jako:
kucharz
kelner
pomoc kuchenna
organizator usług cateringowych
pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej