A+ R A-

Pracownik obsługi hotelowej

Pracownik obsługi hotelowej (962907)
Pracownik obsługi hotelowej powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie: utrzymywania czystości i porządku w obiekcie, przygotowywania i podawania śniadań; organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Odbywa się w pracowniach szkolnych
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Pracownik obsługi hotelowej
Świadectwo uzyskania kwalifikacji zawodowych 1 szt.
Możesz pracować między innymi w hotelach, pensjonatach i motelach; w zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych; w domach wypoczynkowych i ośrodkach SPA; w ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach; w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej; na promach, na kolei, w komunikacji lotniczej.

Technik logistyk

Technik logistyk (333107)
Absolwent szkoły może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik hotelarstwa po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.06. - realizacja usług w recepcji oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
Technik logistyk powinien wiedzieć, jak wygląda proces planowania przepływu danego ładunku, jego transport z miejsca produkcji do miejsca, w którym to znajduje się odbiorca końcowy.
Klasyfikacja 1: Obsługa magazynów - Symbol kwalifikacji: SPL.01 Kwalifikacja 2: Organizacja transportu - Symbol kwalifikacji: SPL.04
Odbędziesz łącznie 8 tygodniową praktykę zawodową w wybranej firmie, w klasie 2 i 4.
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Kwalifikacja 1 w klasie 3, kwalifikacja 2 w klasie 5
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Technik logistyk
Świadectwo uzyskania kwalifikacji zawodowych 2 szt. (po 1 sztuce dla każdej kwalifikacji) Dyplom uzyskania kwalifikacji w zawodzie (po zdaniu 2 egzaminów kwalifikacyjnych i ukończeniu szkoły) Świadectwo maturalne po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego
Praca technika logistyka odbywa się najczęściej w różnych pomieszczeniach biurowych oraz magazynach i halach. Jako absolwent/ka kierunku technik logistyk będziesz mógł mogła podjąć pracę w:działach logistyki przedsiębiorstw przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, usługowych, transportowo-spedycyjnych; jednostkach samorządu terytorialnego (na stanowiskach specjalisty do spraw: sprzedaży i prognozowania popytu, planowania zakupów, handlu elektronicznego, systemów informacyjnych wspomagających dystrybucję, gospodarki odpadami, planowania produkcji i zapasów, gospodarki materiałowej, pakowania i opakowań, transportu wewnętrznego).
Technik logistyk znajdzie miejsce pracy zarówno w transporcie lądowym, wodnym, jak i powietrznym w następujących miejscach pracy: działy logistyki przedsiębiorstw przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, transportowo-spedycyjnych, spedycyjnych jednostki miejskich usług infrastrukturalnych (komunikacja miejska, gospodarka odpadami, dystrybucja towarów); operator zintegrowanych systemów informatycznych wspomagających zarządzenie logistyczne, lotniska, porty morskie, duże stacje kolejowe; działy logistyczne służb mundurowych - wojsko, policja, straż pożarna, żandarmeria.

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek adresowany do osób dbających o zdrowy tryb życia. To idealny zawód dla osób interesujących się sztuką kulinarną. Daje wiele możliwości samorealizacji i rozwijania pasji.
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: ocenianie jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; planowania i oceny żywieniowej; organizowania produkcji gastronomicznej planowania i realizacji usług gastronomicznych.
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań HGT.12 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych;
Odbędziesz łącznie 8 tygodniową praktykę zawodową w wybranym obiekcie noclegowym.
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Świadectwo uzyskania kwalifikacji zawodowych 2 szt. (po 1 sztuce dla każdej kwalifikacji) Dyplom uzyskania kwalifikacji w zawodzie (po zdaniu 2 egzaminów kwalifikacyjnych i ukończeniu szkoły) Świadectwo maturalne po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego
Osiągnięte w procesie kształcenia kwalifikacje zawodowe, umożliwią absolwentowi prowadzenie działalności gospodarczej oraz podejmowanie pracy między innymi w: zakładach żywienia zbiorowego np. stołówki, restauracje, bary itd., instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia, organizacjach konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnieniem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach, w których prowadzone jest zbiorowe żywienie absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki itd.
Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie jako: kucharz kelner pomoc kuchenna organizator usług cateringowych pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej

Mechanik pojazdów samochodowych

Mechanik pojazdów samochodowych Mechanik pojazdów samochodowych to specjalista zajmujący się naprawą aut. Ponadto może on dokonywać niezbędnych regulacji w pojeździe i kontrolować jego stan techniczny jak również stopień zużycia podzespołów i układów.
Mechanik pojazdów samochodowych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: wykonywania przeglądów podzespołów i zespołów stosowanych w pojazdach samochodowych; diagnozowania stanu technicznego podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych; wykonywania napraw pojazdów samochodowych.
MOT.05 - Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych
Odbywa się w warsztatach szkolnych
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
mechanik pojazdów samochodowych
Świadectwo uzyskania kwalifikacji zawodowych 1 szt. Możliwość uzyskania prawo jazdy Kat. B
Osiągnięte w procesie kształcenia kwalifikacje zawodowe, umożliwią absolwentowi prowadzenie działalności gospodarczej oraz podejmowanie pracy między innymi w: stacjach obsługi i kontroli pojazdów samochodowych, zakładach produkcyjnych i naprawczych pojazdów samochodowych, przedsiębiorstwach transportu samochodowego, przedsiębiorstwach doradztwa technicznego dotyczącego motoryzacji, firmach zajmujących się likwidacją pojazdów samochodowych.
Mechanik pojazdów samochodowych znajdzie zatrudnienie jako: diagnosta mechanik samochodowych pracownik hurtowni części samochodowych

Technik hotelarstwa

Technik hotelarstwa W Technikum hotelarstwa zdobędziesz doświadczenie i umiejętności potrzebnych do pracy w branży hotelarsko-turystycznej. Nauczymy Cię jak planować, organizować, koordynować i wykonywać usługihotelarskie w obiekcie hotelarskim oraz jak w ich trakcie spełniać oczekiwania klienta.
Technik hotelarstwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich; rezerwowania usług hotelarskich; wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji; przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości; przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie; przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Odbędziesz łącznie 8 tygodniową praktykę zawodową
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Tak - organizowany u nas w szkole przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną.
Technik hotelarstwa
Świadectwo uzyskania kwalifikacji zawodowych 2 szt. (po 1 sztuce dla każdej kwalifikacji) Dyplom uzyskania kwalifikacji w zawodzie (po zdaniu 2 egzaminów kwalifikacyjnych i ukończeniu szkoły) Świadectwo maturalne po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego
Osiągnięte w procesie kształcenia kwalifikacje zawodowe, umożliwią absolwentowi prowadzenie działalności gospodarczej oraz podejmowanie pracy między innymi w: zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, organach administracji samorządowej zajmującymi się usługami hotelarskimi,
Technik hotelarstwa znajdzie zatrudnienie jako: recepcjonista kelner barman pracownik służby pięter pracownik służby parterowej organizator usług cateringowych pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej pracownik stowarzyszeń i organizacji