Szkolenia gastronomiczne
- Kategoria: News
Od 16 maja 2022 roku rozpoczęły się szkolenia dla 10 uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz 3 nauczycieli w ramach projektu pt. „Nowe szanse na rynku dla uczniów ZSZ w Piszu”. W pierwszych dniach uczniowie szkoli się z FINGERFOODS. Jak wskazuje nazwa, do zjedzenia tego typu posiłku nie powinno się używać sztućców ani talerzy. Z tego względu przekąski te powinny być niewielkie i bardzo poręczne, tak aby nie stwarzały ryzyka zabrudzenia ubrań lub rąk. Finderfoods zyskało ogromną popularność w latach 80. XX wieku. To właśnie w tamtym czasie zapanowała moda na serwowanie niewielkich przekąsek, wystarczających dosłownie na jeden-dwa kęsy. Ich popularność utrzymała się po dziś dzień, czyniąc je nieodzownym elementem domówek, eleganckich przyjęć, a nawet wesel.
Programy kursów zostały stworzone dla młodzieży, przygotowującej się do pracy w gastronomii. Każdy uczestnik otrzyma odpowiednie zaświadczenia ukończenia szkolenia. Zdobytą wiedzę i umiejętności uczniowie mogą wykorzystać zarówno w szkole, jak i w domu i w przyszłej pracy.